Desatero rad, proč by děti měly více konzumovat mléčné zakysané výrobky

08. 10. 2019

Desatero rad, proč by děti měly více konzumovat mléčné zakysané výrobky

  1. Mléko a mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek, které děti, v průběhu růstu, skutečně velmi potřebují.
  2. Vzhledem k tomu, že si organismus vápník sám nevytváří, musí být tato látka dodávána výživou. „Mléčný“ vápník dokáže lidský organismus velmi efektně využít. Aby však mohl být v organismu vstřebán, musí být dodán v rozpustné formě. Přibližně jedna třetina „mléčného“ vápníku se v rozpustné formě vyskytuje, proto se vstřebává mimořádně dobře.
  3. „Doporučená denní dávka vápníku pro dítě je v průměru od 1000 - 1200 mg. Toho jako rodiče docílíme, když dítěti připravíme během dne svačinu, která bude obsahovat např. 150 g polotučného jogurtu, 50 g sýra, 250 - 300 ml kefíru.
  4. Mléko má ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je důležité pro správný vývoj dětské kostry v průběhu růstu.
  5. Další důležitou látkou, která je obsažena v mléce a mléčných výrobcích, je jód. Jód se přidává do krmných směsí dojnic, proto je obsažen i v mléce a mléčných výrocích. Nedostatek jódu způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí pak poruchy duševního vývoje.
  6. Do mléčných výrobků se přidávají tzv. prebiotika. Prebiotika slouží především jako potrava pro prospěšné bakterie. Tím jsou zajištěny vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu, což má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví dítěte.
  7. Hlavním sacharidem mléka je laktóza. Některé děti trpí laktózovou intolerancí, při které je nedostatek enzymu laktázy, který ve střevě štěpí laktózu. Výsledkem jsou pocity plnosti, nadýmání, průjmy. Dobrou zprávou je, že ani tyto děti se nemusejí vzdávat mléčných výrobků. Zakysané mléčné výrobky, tvarohy a sýry jsou obvykle dobře snášeny, protože přítomné bakterie částečně naštěpí přítomnou laktózu.
  8. Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury). Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí dítěte, což má značný vliv na jeho zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi.
  9. Mnoho dětí pociťuje po konzumaci mléka zažívací potíže a rodiče se domnívají, že jejich dítě trpí alergií na mléko. Ve většině případů se jedná o pouhou nesnášenlivost neboli intoleranci. Intolerance se týká mléčného cukru laktózy, a příčina potíží spočívá v neschopnosti tento cukr štěpit. Řešením není vynechávat v jídelníčku dětí všechny mléčné výrobky, ale upřednostňovat ve výběru především zakysané mléčné výrobky. Přítomné bakterie mléčného kysání přítomnou laktózu částečně naštěpí.
  10. Strava těhotných žen má veliký vliv na zdraví jejich miminka. Je dokonce vědecký prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziku vzniku zubního kazu u dětí.

Novinky - výpis všech
Podporují nás